Jak nevychovat sebestředného jedince

Výchova v dnešní době je velmi odlišná od toho, co jsme znali v minulosti. Globalizace a rychlý rozvoj technologií přinesly jak výhody, tak i výzvy, se kterými se rodiče, učitelé a odborníci na výchovu musí vyrovnat.

Nějaký ten pohlavek v dětství schytal snad každý. Dnes? Neustálá snaha s dítětem se domluvit bez trestů a s pochoponím cloumá nejednou rodinou. Jak z toho ven? Jak nastavit přirozeně pevné hranice?

Výchova nevýchova

Mnoho dnešních dětí tráví spoustu času online, což může mít jak pozitivní, tak i negativní důsledky. Na jednu stranu, technologie mohou být nástrojem pro učení a zábavu. Děti mají přístup k obrovskému množství informací a mohou se učit nové dovednosti pomocí online kurzů, her a aplikací. Na druhou stranu, nadměrné užívání technologií může vést k problémům jako jsou kyberšikana, nedostatek fyzické aktivity, závislost na internetu a poruchy spánku (1).

Navíc, rodiče a učitelé musí také čelit novým sociálním a kulturním výzvám. Globalizace znamená, že děti jsou vystaveny různým kulturám, názorům a životním stylům. To může být obohacující, ale také může představovat složitosti v oblasti identity a sociálního začlenění (2).

Trendy ve výchově

Dalším aspektem výchovy v dnešní době je zvýšený důraz na duševní zdraví. Učitelé a rodiče jsou více vzděláváni o důležitosti duševního zdraví a jak podporovat pozitivní duševní stav u dětí (2).

Výchova v dnešní době proto vyžaduje flexibilitu, otevřenost a schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám. Je důležité najít rovnováhu mezi využitím výhod moderních technologií a zachováním zdravého životního stylu a duševní pohody.1. Učte je sdílení a ohleduplnosti: To je nejdůležitější krok ve výchově nesobeckého dítěte. Pokud dítě odmítne sdílet své hračky, vysvětlete, že sdílení je důležitým aspektem sociální interakce. Vysvětlete také, že by měli respektovat potřeby a pocity ostatních (2).

  1. Snažte se vyhnout přecpávání dárky: Dát dítěti příliš mnoho věcí může vést k očekávání, že vždy dostanou, co chtějí. Místo toho se snažte zaměřit na to, abyste je naučili radovat se z jednoduchých věcí a ocenit to, co již mají.
  2. Učte je věci ocenit: Snažte se jim vysvětlovat, že některé věci se neobjevují jen tak. Například pokud chtějí novou hru, mohli by za ni pracovat nebo šetřit.
  3. Ukazujte jim, jak pomáhat ostatním: Pro dítě je důležité vidět, jak pomáháte ostatním. Mohou se tak učit z vašeho příkladu. Berte je s sebou do dobročinných organizací, nebo požádejte, aby vám pomohli při přípravě jídla pro nemocnou sousedku.
  4. Dejte jim nějakou zodpovědnost: Tím, že dětem svěříte určité úkoly, jakými mohou být drobné domácí práce, je učíte významu práce a hodnotě úsilí a trpělivosti.
  5. Naučte je trpělivosti: Děti se musí naučit, že nemohou mít všechno hned. Trvání na tom, aby počkaly na svůj čas nebo na svoji řadu, může být silným způsobem, jak je naučit trpělivosti a respektu k ostatním.
  6. Budujte jejich empatii: Učte je rozumět pocitům a názorům ostatních lidí. Když vidí, jak se ostatní cítí, budou pravděpodobněji myslet na druhé.
  7. Buďte dobrým vzorem: Děti se snaží napodobovat chování dospělých kolem sebe, takže pokud ukážete empatii, laskavost a ohleduplnost, je pravděpodobné, že tyto hodnoty předají.

Hodně štěstí při výchově všem rodičům. Je to zodpovědná cesta, ale není nic krásnějšího, než mít pak v dospělosti po boku sebevědomého a 

Zdroj: (1) - AI,  (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK402020/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat